Endoscopie bij het paard
Heeft uw paard chronische longproblemen? Presteert uw paard minder goed? Of heeft uw paard chronische slokdarm/maagklachten? Dankzij onze endoscoop kunnen we inwendig verschillende organen bekijken. De endoscoop is een flexibele slang van 2 meter met een camera en lichtbron die via de neusingang ingebracht wordt. Vanaf de neusingang tot aan de longen of maag kan gecontroleerd worden op beschadigingen, infecties, vreemde voorwerpen en tumoren.
Via de neusingang gaat de endoscoop in de neusholte, langs de sinussen naar de keelholte. In de keelholte worden onder andere de stembanden en epiglottis (= strottenhoofdklepje) bekeken. Zo kan bijvoorbeeld cornage (= verlamming van de stemband) gediagnostiseerd worden.
Indien de endoscoop in de luchtpijp gebracht wordt, zijn de luchtpijp en de bifurcatie (= splitsing van de twee hoofdbronchen) goed in beeld te brengen. Normaal gezien is deze bifurcatie goed afgelijnd. Verdikkingen van de bifurcatie en slijmproppen in de luchtpijp kunnen wijzen op ontstekingen of ze kunnen de oorzaak zijn van eventuele prestatieklachten. In sommige gevallen is het noodzakelijk om een BAL (= broncho-alveolaire lavage) te nemen voor cytologie. Er wordt longmateriaal verzameld en ingestuurd om de juiste behandeling te starten.
Via de slokdarm raakt de endoscoop tot in de maag. Bij met name slikbezwaren of complicaties van slokdarmobstructies wordt de volledige slokdarm onderzocht op slokdarmschade. In de maag controleert men de maagingang en -uitgang naar de dunne darm. Ook maagzweren zijn te diagnosticeren.
De endoscoop is dus een handig instrument om het paard inwendig van neusholte tot aan de maag en/of longen te bekijken.