Help! Mijn paard heeft koliek.
Er zijn verschillende soorten koliek: krampkoliek, gaskoliek, obstipatie of liggingsveranderingen van de darmen. Iedere koliek is anders. Soms is de oorzaak simpel en in sommige gevallen is de oorzaak complex(er). Na de anamnese en een algemeen klinisch onderzoek, wordt er indien nodig rectaal onderzoek gedaan om te bepalen welke soort koliek het paard heeft.
Afhankelijk van de diagnose zijn verschillende behandelingen mogelijk. Sommige kolieken zijn makkelijk te behandelen met enkel medicatie. In andere gevallen is sonderen van het paard nodig: een sonde wordt via de neusingang naar de maag gebracht. Bij maagovervulling wordt lucht en/of maaginhoud via de sonde uit het paard gehaald. Via de sonde kan ook paraffine olie toegediend worden om een obstipatie te verhelpen. In het geval van erge koliek is het soms het noodzakelijk om paarden door te sturen naar een kliniek.
Tips om koliek te vermijden:
- Let op zand: paarden in zand paddocks of kale zandweides hebben meer kans op obstipatie door zand. Geef regelmatig een kuur met ‘zand weg’ of laat mest controleren op zand.
- Voorkom dat uw paard veel stro eet: zorg voor voldoende hooi in de stal of stap over naar een andere bodembedekker.
- Wees voorzichtig met het overstappen naar nieuwe verse grasweides: laat de paarden een (paar) uur per dag wennen of werk met strookbegrazing.
- Let op met (ijs)koud water, vooral na inspanning van het paard.
- Geef voldoende ruwvoer en geef niet te veel krachtvoer. Indien u overschakelt naar een nieuw rantsoen, stap dan geleidelijk over in enkele dagen tot weken.
- Zorg voor een goed ontwormingsplan: vooral bij jonge paarden kunnen worminfecties obstipatiekolieken veroorzaken.