Algemeen

Schapen worden in het najaar bronstig en zullen na een succesvolle dekking ongeveer 5 maanden later bevallen. Ooien die voor het eerst aflammeren zullen vaak maar 1 lam hebben. Het komt nog al eens voor dat dit ene lam te groot is om via de natuurlijke weg geboren te worden, het doen van een keizersnede is dan noodzakelijk. Bepaalde rassen hebben door fokkerij überhaupt al wat meer moeite met bevallen via de natuurlijke weg, raadpleeg bij twijfel de dierenarts. Oudere ooien krijgen meestal twee tot drie lammeren. Bij de meeste rassen zijn de lammeren vanaf een leeftijd van 6 maanden geslachtsrijp. Haal op dat moment dan ook de rammetjes weg.

 

Verzorging, huisvesting en voeding

Verzorging:

Het is bij schapen belangrijk om voor de hoefjes, nagels, en de wol te zorgen. Als schapen op een harde ondergrond lopen zullen de nagels vanzelf slijten. Echter lopen de meeste schapen op een weiland waardoor minimaal één keer per jaar bekappen van de nagels noodzakelijk is. Daarnaast moeten schapen één keer per jaar worden geschoren, dit gebeurt meestal in mei of juni. Een ervaren schapenscheerder kan wel 150 schapen op één dagen scheren, iemand zonder ervaring kan hier daarentegen wel wat moeite mee hebben. Daarom is het advies om dit over te laten aan iemand met ervaring. Er wordt van kop naar staart gewerkt. Daarnaast is het belangrijk om de schapen een dag van tevoren geen eten te geven, dit omdat ze worden gedraaid voor het scheren en bij een volle maag draaiingen van de darmen zouden kunnen optreden. Na het scheren zijn de schapen wel gevoeliger voor zonnebrand en kou, houdt hier rekening mee.

Huisvesting:

Schapen zijn relatief makkelijk te houden dieren die goed tegen koud weer kunnen. Echter is het wel prettig als de dieren een binnenhok hebben om te schuilen en voor als er lammeren geboren worden. Schapengaas is bij uitstek geschikt als omheining. De vierkante mazen zijn aan de onderkant kleiner dan aan de bovenkant waardoor lammeren hun kop er niet doorheen kunnen steken. De grootte van het weiland en het binnenhok zijn afhankelijk van de hoeveelheid en het type schaap.

Voeding:

Schapen hebben net als geiten en runderen vier magen en zijn echte herkauwers. Ze kunnen bijna alles wat ze aan voedingsstoffen nodig hebben halen uit ruwvoer, gras en hooi. Echter zullen ze ook bladeren en twijgjes eten. Vooral drachtige ooien en ooien met zogende lammeren kunnen extra voedingstoffen in de vorm van een speciale schapenbrok gebruiken. Rundveebrok is over het algemeen niet geschikt voor schapen, vooral de Texelaar is erg gevoelig voor een kopervergiftiging. Let er in de weide op dat er geen giftige planten zoals Jacobskruiskruid zijn. Schoon en vers drinkwater moet ten allen tijde beschikbaar zijn!

 

Ziektes

Een schaap wat niet meer wil eten, sloom is, vermagert en veel ligt is ziek. Raadpleeg in dat geval altijd een dierenarts. Een veelvoorkomend probleem gedurende de zomer is myiasis. Dit ontstaat doordat vliegen eieren leggen in de wol en de maden die uitkomen wondjes maken in de huid en het schaap beginnen aan te vreten. Vaak gebeurt dit bij schapen waarvan de achterhand vies is. Binnen een dag kan een schaap erg aangetast zijn. Het is absoluut geen overbodige luxe om uw schapen tijdens deze periode dagelijks te controleren. Preventief kunt u scheren en bestrijdingsmiddelen gebruiken. Daarnaast is het voorkomen en behandelen van diarree belangrijk.

Diarree kan ontstaan ten gevolge van een worminfectie. Daarom is het belangrijk om uw schapen meerdere keren per jaar te ontwormen. Het beste is om dit op geleide van mestonderzoek te doen en in overleg met de dierenarts. Dit om resistentie tegen ontwormingsmiddelen zoveel mogelijk te beperken. Schapen regelmatig op een nieuwe weide laten grazen en de oude zo’n 6 weken leeg te laten staan kan ook helpen om de besmettingsdruk te verlagen. Dit wordt omweiden genoemd.

Rotkreupel is een ontsteking van de tussenklauw/nagel en is zeer pijnlijk. Schapen grazen door de pijn vaak op hun voorknieën. Het wordt veroorzaakt door bacteriën en is zeer besmettelijk. Er kan tegen worden gevaccineerd.

Een andere belangrijke ziekte is Q-koorts, de schapen worden hier zelf vaak niet ziek van maar het is wel gevaarlijk voor mensen. Daarom wordt geadviseerd om uw schapen hiertegen te laten vaccineren. De Q-koorts bacterie komt voornamelijk vrij bij het aflammeren, het is dus zaak goede hygiëne maatregelen te nemen, zoals handschoenen en eventueel een mondkopje. Zwangere vrouwen mogen absoluut niet helpen bij de geboorte van lammeren.

Lammeren kunnen erg ziek worden door de Clostridium bacterie, het bloed, en hier vrij acuut aan overlijden. Het is mogelijk om uw lammeren en drachtige ooien hiertegen te laten vaccineren. Het vaccineren van de ooien geeft de lammeren bescherming via de biest (eerste melk) voor een korte duur.

 

Voor verdere vragen of adviezen kunt u contact opnemen met de dierenartsenpraktijk.