Wat is suikerziekte?

Suikerziekte – ofwel diabetes mellitus, ( afgekort DM) – is een aandoening die wordt veroorzaakt door een tekort aan insuline, wat invloed heeft op het bloedglucosegehalte (de bloedsuikerspiegel) van uw hond of kat.

Vertoont uw hond of kat een van de volgende symptomen?

  • Veel dorst.
  • Veel plassen.
  • Goede eetlust maar toch gewichtsverlies.

Hieronder staan een aantal filmpjes. Hierbij kun je goed zien wat de symptomen zijn en hoe we suikerziekte het beste kunnen aanpakken.

Herken suikerziekte

Symptomen van suikerziekte

Een bezoek aan de dierenarts

Behandeling van suikerziekte

Als uw hond of kat suikerziekte heeft, moet u dagelijks insuline toedienen om de hoeveelheid glucose in het bloed te reguleren. De hoeveelheid insuline die nodig is, varieert van dier tot dier. Insuline kunt u toedienen met een insulinespuit of met de insulinepen.

Misschien ziet u er tegenop om uw huisdier te injecteren. Vraag uw dierenarts of veterinair diabetes consulent dan om advies en tips.

De behandeling van suikerziekte bij uw dier vergt misschien inspanning, maar het loont zeker. Huisdieren waarbij de diabetes onder controle is, drinken, eten, plassen en bewegen op een normaal niveau. Hun gewicht is doorgaans stabiel en de kans op complicaties is kleiner.

Gezonde leefstijl
Naast de insulinebehandelingen is het ook belangrijk om de leefstijl van uw huisdier aan te passen.
Zo is een hond met diabetes gebaat bij regelmaat.

Regelmatig bewegen
de beweging die het dier krijgt is van invloed op de insulinebehoefte. Een hond met suikerziekte heeft er baat bij om op regelmatige tijden uitgelaten te worden. Een paar standaard routes heeft ook invloed. Hoe regelmatiger het dier leeft des te stabieler de insuline behoefte is. Als de hond of kat ineens veel beweegt en energie gebruikt is er meer behoefte aan insuline.

Het Gewicht
Een gezond lichaamsgewicht van groot belang voor dieren; voor gezonde dieren én voor dieren met suikerziekte. Overgewicht bij honden of katten kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals suikerziekte. Houd gewichtstoename of –afname goed in de gaten
Heeft u een hond of kat met suikerziekte? Let dan extra op het lichaamsgewicht van uw dier. Neem bij onverwachte gewichtstoename of gewichtsafname contact op met uw dierenarts of veterinair diabetes consulent.

De voeding
Dieren met suikerziekte hebben met het geven en eten van maaltijden ook behoefte aan regelmaat. Geef uw huisdier dus elke dag op dezelfde tijd dezelfde hoeveelheid voer (van dezelfde samenstelling). Voeding heeft namelijk invloed op de insulinebehoefte van uw hond of kat. De juiste voeding is dan ook cruciaal. Er zijn zelfs speciale diëten ontwikkeld voor dieren die suikerziekte hebben, die inspelen op de gewijzigde behoeften van het dier. Speciale voeding is meestal bij elke dierenartspraktijk te verkrijgen. Op een aantal voedingen van Royal Canin zit ook de zogeheten smaakgarantie. Lust het dier het aangepaste dieet echt niet, dan mag dit terug naar Royal Canin.

De VetPen
De VetPen is een pen ontwikkeld voor mens en dier. Dit is meestal voor de eigenaar het makkelijkste te gebruiken. Als u bij onze veterinair diabetes consulent komt verteld zij precies hoe deze werkt en wordt er samen geoefend. Bij elke starterskit zit in ieder geval het volgende:

  1. Een doosje met naaldjes voor de eerste 14 dagen.
  2. Een USB stick om thuis nogmaals de uitleg te kunnen bekijken.
  3. Het blauwe tasje om de VetPen goed te kunnen bewaren.
  4. Een aantal extra opzet stukken zodat de pen voor iedere gebruiker makkelijk in de hand ligt.
  5. Een naaldverwijderaar (deze haalt zelf de naald van de pen).

Oefenen in de praktijk
Voor de uitleg en vragen over de Vetpen komt u bij een van onze dierenartsen langs. Hij of zij neemt uitgebreid de tijd om in een ontspannende sfeer het gebruik van de Vetpen door te nemen en samen te oefenen. Uw huisdier is dan ook welkom om mee te komen (mocht deze dat prettig vinden).

Pas als alles duidelijk is of de twijfels zijn weggenomen verlaat u de praktijk met het volgende:

  • De vetpen.
  • Een USB stick om een uitleg nogmaals te kijken.
  • Een boekje of link met alle folders en brieven.
  • Een naaldenemmertje.
  • Een volgende afspraak met onze dierenarts of veterinair diabetes consulent voor het meten van de glucose.

 

Heeft u vragen of twijfels? Neem dan contact met ons op.

Deze behandeling is mogelijk in de onderstaande vestigingen

Bergen

Dierenkliniek Bergen Jeroen Boschstraat 26,
5854CZ Nieuw-Bergen

Behandeling uitsluitend op afspraak

Ma t/m vr 08:00 - 12:30 en 13:00 - 17:00 uur

Gennep

Dierenkliniek Gennep Langeweg 207
6591XB Gennep

Behandeling uitsluitend op afspraak

Ma t/m vr 13:00 - 18:00 uur

Velden

Dierenkliniek Velden Vilgert 51
5941CS Velden

Behandeling uitsluitend op afspraak

Ma t/m vr 13:00 - 17:30 uur

Goch

Dierenkliniek Goch Mühlenstrasse 18
47574 Goch (D)

Behandeling uitsluitend op afspraak

Ma t/m vr 14:00 - 17:00 uur

Ontdek wat anderen ervaren hebben

5/5
"Bedankt voor de goede zorg en behandeling Dierenarts Bas in Gennep. Het gaat weer goed met Max! Hij is bijna weer de “oude” 😊 dankbare groet Anita"
A. van Wingerden
5/5
"Hele fijne dierenarts, heel geduldig en legt alles goed uit. Ook de assistente is altijd heel hulpvaardig. Deejay, Chaela en ik zijn er blij mee."
R. de Vos
5/5
"Ondanks het slechte nieuws wat we te horen kregen en het inslapen van onze hond afgelopen week, toch een heel goed gevoel gekregen bij deze praktijk. Die 5 sterren zijn meer dan verdiend. Ik zal deze praktijk dan ook zeker aanraden!"
P. Thijssen
5/5
Onze Teun kon meteen terecht de zelfde dag nog. Hij moest onder narcose. De behandeling werd goed en duidelijk uitgelegd. Namen ook rustig de tijd voor jouw en je huisdier. Allemaal er aardig ben erg tevreden. Met Teun gaat het gelukkig weer goed. Zou ze zeker aanraden!!!!
A. Franken
5/5
Betrokken, liefdevol en geduldig. Fantastisch snel en goed geholpen toen we met een flink zieke hond hulp vroegen. We konden meteen terecht en werden adequaat geholpen.
J. Witkamp
5/5
Mijn hond is goed opgevangen voor en na de operatie de uitleg die ik erbij kreeg was ook goed.
M. Van Bovenkamp
Beoordeel ons op Google