Wat is suikerziekte?
Suikerziekte – ofwel diabetes mellitus, ( afgekort DM) – is een aandoening die wordt veroorzaakt door een tekort aan insuline, wat invloed heeft op het bloedglucosegehalte (de bloedsuikerspiegel) van uw hond of kat.
Vertoont uw hond of kat een van de volgende symptomen?
- Veel dorst.
- Veel plassen.
- Goede eetlust maar toch gewichtsverlies.
Hieronder staan een aantal filmpjes. Hierbij kun je goed zien wat de symptomen zijn en hoe we suikerziekte het beste kunnen aanpakken.
Herken suikerziekte
Symptomen van suikerziekte
Een bezoek aan de dierenarts
Behandeling van suikerziekte
Als uw hond of kat suikerziekte heeft, moet u dagelijks insuline toedienen om de hoeveelheid glucose in het bloed te reguleren. De hoeveelheid insuline die nodig is, varieert van dier tot dier. Insuline kunt u toedienen met een insulinespuit of met de insulinepen.
Misschien ziet u er tegenop om uw huisdier te injecteren. Vraag uw dierenarts of veterinair diabetes consulent dan om advies en tips.
De behandeling van suikerziekte bij uw dier vergt misschien inspanning, maar het loont zeker. Huisdieren waarbij de diabetes onder controle is, drinken, eten, plassen en bewegen op een normaal niveau. Hun gewicht is doorgaans stabiel en de kans op complicaties is kleiner.
Gezonde leefstijl
Naast de insulinebehandelingen is het ook belangrijk om de leefstijl van uw huisdier aan te passen.
Zo is een hond met diabetes gebaat bij regelmaat.
Regelmatig bewegen
de beweging die het dier krijgt is van invloed op de insulinebehoefte. Een hond met suikerziekte heeft er baat bij om op regelmatige tijden uitgelaten te worden. Een paar standaard routes heeft ook invloed. Hoe regelmatiger het dier leeft des te stabieler de insuline behoefte is. Als de hond of kat ineens veel beweegt en energie gebruikt is er meer behoefte aan insuline.
Het Gewicht
Een gezond lichaamsgewicht van groot belang voor dieren; voor gezonde dieren én voor dieren met suikerziekte. Overgewicht bij honden of katten kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals suikerziekte. Houd gewichtstoename of –afname goed in de gaten
Heeft u een hond of kat met suikerziekte? Let dan extra op het lichaamsgewicht van uw dier. Neem bij onverwachte gewichtstoename of gewichtsafname contact op met uw dierenarts of veterinair diabetes consulent.
De voeding
Dieren met suikerziekte hebben met het geven en eten van maaltijden ook behoefte aan regelmaat. Geef uw huisdier dus elke dag op dezelfde tijd dezelfde hoeveelheid voer (van dezelfde samenstelling). Voeding heeft namelijk invloed op de insulinebehoefte van uw hond of kat. De juiste voeding is dan ook cruciaal. Er zijn zelfs speciale diëten ontwikkeld voor dieren die suikerziekte hebben, die inspelen op de gewijzigde behoeften van het dier. Speciale voeding is meestal bij elke dierenartspraktijk te verkrijgen. Op een aantal voedingen van Royal Canin zit ook de zogeheten smaakgarantie. Lust het dier het aangepaste dieet echt niet, dan mag dit terug naar Royal Canin.
De VetPen
De VetPen is een pen ontwikkeld voor mens en dier. Dit is meestal voor de eigenaar het makkelijkste te gebruiken. Als u bij onze veterinair diabetes consulent komt verteld zij precies hoe deze werkt en wordt er samen geoefend. Bij elke starterskit zit in ieder geval het volgende:
- Een doosje met naaldjes voor de eerste 14 dagen.
- Een USB stick om thuis nogmaals de uitleg te kunnen bekijken.
- Het blauwe tasje om de VetPen goed te kunnen bewaren.
- Een aantal extra opzet stukken zodat de pen voor iedere gebruiker makkelijk in de hand ligt.
- Een naaldverwijderaar (deze haalt zelf de naald van de pen).
Oefenen in de praktijk
Voor de uitleg en vragen over de Vetpen komt u bij een van onze dierenartsen langs. Hij of zij neemt uitgebreid de tijd om in een ontspannende sfeer het gebruik van de Vetpen door te nemen en samen te oefenen. Uw huisdier is dan ook welkom om mee te komen (mocht deze dat prettig vinden).
Pas als alles duidelijk is of de twijfels zijn weggenomen verlaat u de praktijk met het volgende:
- De vetpen.
- Een USB stick om een uitleg nogmaals te kijken.
- Een boekje of link met alle folders en brieven.
- Een naaldenemmertje.
- Een volgende afspraak met onze dierenarts of veterinair diabetes consulent voor het meten van de glucose.
Heeft u vragen of twijfels? Neem dan contact met ons op.