Entingen
Kittens worden gevaccineerd tegen een aantal potentieel dodelijke ziektes. Deze ziektes zijn katteziekte en niesziekte. Om een goede bescherming te ontwikkelen dient de kitten vaccinaties te krijgen op 9 en 12 weken leeftijd. Vervolgens is de kitten beschermt tot de enting op 1 jaar leeftijd. Indien de kitten naar het buitenland mee gaat (ook Duitsland) is een rabiës vaccinatie ook verplicht. Deze vaccinatie is vanaf 3 maanden leeftijd 3 jaar geldig. Als de kitten naar een pension gaat is een extra neusenting tegen niesziekte vaak verplicht. Vaccinaties tegen een aantal andere ziektes (Felv, FIP, chlamydia) zijn optioneel. Indien u vragen hierover heeft kunt u dit met de dierenarts overleggen. Lees meer op onze pagina ‘gezondheidscontrole en vaccinaties kat‘.
Ontwormen
De meeste kittens hebben wormen. Ze worden tijdens de dracht in de baarmoeder van de moeder geïnfecteerd én na de geboorte via de moedermelk. Uw kitten hoeft hier niet ziek van te zijn en een besmetting blijft dan ook vaak onopgemerkt. De wormen die ze uitscheiden zijn echter wel gevaarlijk voor de omgeving. Met name kinderen zijn gevoelig voor de larven. De kitten dient daarom op 3, 5, 7 weken én op 3, 4, 5 en 6 maanden leeftijd ontwormd te worden en vervolgens elke 3 maanden levenslang. Dit is mogelijk door middel van pipetjes in de nek of een pil. Er bestaan ook combinatieproducten die zowel ontwormen als bescherming bieden tegen vlooien en teken.
Vlooien en teken
Vlooien zijn kleine beestjes die in de vacht van uw kitten leven. Ongeacht hoe schoon u uw kitten houdt toch bestaat er altijd het risico op een vlooienbesmetting. De kitten kunnen ook vlooien vanuit het nest meegekregen hebben. Naast vlooien bestaat er ook het risico op het oplopen van teken als uw kitten buiten komt. Een teek zuigt zich vast in de huid en kan verschillende ziektes overbrengen. Reden te meer om uw kitten hiertegen te beschermen. Er is een breed scala aan moderne en veilige producten. Voor advies kunt u altijd contact opnemen met een van onze assistentes.
Chippen
Het is aan te raden om uw kitten te laten chippen en registreren in het geval hij of zij ooit wegloopt. De chip is een transponder die kleiner is dan een rijstkorrel. Als u zich afvraagt of uw kitten al gechipt is dan kunt u deze uit laten lezen op de praktijk. Zorg ervoor dat u de chip ook registreert met uw contactgegevens (www.chipnummer.nl).
Voeding
De groeifase waar uw kitten zich op dit moment in bevindt is essentieel voor de rest van het leven. In deze fase is een goede, volwaardige voeding van belang om problemen op latere leeftijd te voorkomen. Speciale kittenvoeding bevat veel eiwit wat essentieel is voor een goede groei. Het advies is om tot 3 maanden leeftijd 4 maaltijden per dag te verstrekken en dit daarna af te bouwen naar 2 maaltijden op 6 maanden leeftijd.
Sterilisatie/castratie
Indien u niet van plan bent te fokken met uw kitten raden wij altijd aan om te steriliseren/castreren. Dit vanwege het risico op het sproeien van urine bij niet gecastreerde katers en ongewenste nestjes bij poezen. Sterilisatie van de kater of poes vindt bij voorkeur plaats vanaf een leeftijd van 6 maanden.