Huidproblemen

Huidproblemen komen helaas regelmatig voor. Aan de basis van een huidprobleem kan een overgevoeligheid voor een voedingsmiddel staan. Meestal gaat het hierbij om een overgevoeligheid voor een bepaald soort eiwit (bijvoorbeeld runder- of kippeneiwit). Dit zijn eiwitten die in veel voeders voorkomen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een gluten-intolerantie óf overgevoeligheid voor geur-, kleur- en smaakstoffen zeer zeldzaam bij huisdieren.

Het kan zijn dat de dierenarts adviseert om een ander type voeding te proberen bij uw huisdier. Er bestaan zogenaamde ‘eliminatiedieëten’ waarbij het complete dieet 4 tot 6 weken lang vervangen wordt door een voeding die een onbekend type eiwit voor uw dier bevat (bijvoorbeeld eenden- of insecteneiwit).

Overgewicht

Maar liefst 35% van de honden en katten in Nederland heeft overgewicht. Overgewicht is dus niet alleen een welvaartsziekte bij mensen maar treft ook onze huisdieren. Net als bij mensen brengt dit ook bij dieren de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee. Honden en katten met overgewicht hebben een grotere kans op het ontwikkelen van suikerziekte, gewrichtsproblemen, huidproblemen en hebben een verminderde afweer. Meer lezen over overgewicht en tips om overgewicht te voorkomen? Bekijk dan eens de site van het LICG.

Om het afvallen van uw huisdier te ondersteunen hebben wij speciale dieetvoeders. Dit zijn voeders die bestanddelen bevatten die ervoor zorgen dat de vetverbranding gestimuleerd wordt. Daarnaast zorgen ze ervoor dat uw hond/kat sneller een verzadigd gevoel heeft en dus minder zal eten. Wilt u tips voor voor het overgewicht van uw huisdier of heeft u wat begeleiding nodig bij een afvaltraject? Stap gerust eens binnen om uw dier te wegen en hierover te overleggen.

Blaas(gruis)problemen

Blaasproblemen of problemen met gruis en/of stenen kunnen een reden zijn om het rantsoen van uw dier aan te passen. De juiste voeding vormt een belangrijke manier om problemen op te lossen maar vooral ook te voorkomen. Klachten die gerelateerd zijn aan de blaas zijn divers. Veel drinken en plassen, pijn of moeite bij het plassen, verminderde eetlust of aan de penis likken kunnen symptomen zijn dat er iets mis is. Dieëtvoeding gericht op blaasgruis bevatten vaak minder eiwit, magnesium en fosfaat. Daarnaast zorgen ze er voor dat de pH (zuurtegraad) van de urine omlaag gaat. Heeft u het idee dat uw hond of kat blaasproblemen of blaasgruis heeft? Neem dan contact op met de praktijk.

Nierproblemen

Een verhoogde kans op het ontwikkelen van een nierfunctie-stoornis komt voor bij bepaalde honden- en kattenrassen. Er wordt geschat dat circa 1 op de 3 katten in zijn of haar leven een vorm van nierfalen ontwikkeld. De nieren hebben een belangrijke filterfunctie en filteren eiwitten uit ons bloed om die via de urine af te voeren. Dieren met een verminderde nierfunctie kunnen dit niet goed meer. Dit zorgt ervoor dat de gifstoffen die normaal via de urine afgevoerd worden zich kunnen ophopen in het lichaam. Veel voorkomende klachten zijn een slechte eetlust, gewichtsverlies, veel drinken en plassen, braken en/of diarree of een slechte adem. Een belangrijk onderdeel van de behandeling bij nierfalen is het aanbieden van een dieet met minder eiwit en fosfaat. Dit zorgt ervoor dat de nieren minder hard hoeven te werken en de kans hebben te herstellen.

Maag-darm problemen

Klachten aan het maag-darm kanaal bij hond en kat kunnen zeer divers zijn. Symptomen die vaak waargenomen worden zijn diarree, slijmerige ontlasting, winderigheid, buikpijn, braken en/of vermageren. Dit alles kan erop duiden dat uw hond/kat last heeft van een maag-darm probleem. Na een uitgebreid onderzoek en eventueel aanvullend onderzoek kan het aan de orde zijn om de voeding van uw huisdier te veranderen. Er bestaan speciale diëten (zogenaamde licht-verteerbare diëten). Deze zorgen ervoor dat de darmen bijna alle bestanddelen opnemen. Hierdoor blijft er weinig onverteerbaar materiaal over in de darm wat een bron kan zijn voor verkeerde bacteriën/parasieten om problemen te veroorzaken. Soms is het nodig om een hypo-allergeen dieet te geven. Deze diëten bevatten eiwitbronnen die voor uw huisdier vaak onbekend zijn en daardoor overgevoeligheden kunnen verminderen.

Hoe we te werk gaan

  • 1

    Plan online een afspraak in bij de gewenste locatie

  • 2

    U ontvangt een bevestigingsbericht met de afspraakgegevens via de e-mail.

  • 3

    Voorbereiding op de afspraak; zorg ervoor dat je huisdier comfortabel is in een reismand of aangelijnd is.

  • 4

    Kom op tijd aan bij je afspraak, laat je huisdier onderzoeken, volg de aanbevelingen van de dierenarts op en maak indien nodig een vervolgafspraak aan onze balie.

Deze behandeling is mogelijk in de onderstaande vestigingen

Bergen

Dierenkliniek Bergen Jeroen Boschstraat 26,
5854CZ Nieuw-Bergen

Behandeling uitsluitend op afspraak

Ma t/m vr 08:00 - 12:30 en 13:00 - 17:00 uur

Gennep

Dierenkliniek Gennep Langeweg 207
6591XB Gennep

Behandeling uitsluitend op afspraak

Ma t/m vr 13:00 - 18:00 uur

Velden

Dierenkliniek Velden Vilgert 51
5941CS Velden

Behandeling uitsluitend op afspraak

Ma t/m vr 13:00 - 17:30 uur

Goch

Dierenkliniek Goch Mühlenstrasse 18
47574 Goch (D)

Behandeling uitsluitend op afspraak

Ma t/m vr 14:00 - 17:00 uur

Ontdek wat anderen ervaren hebben

5/5
"Bedankt voor de goede zorg en behandeling Dierenarts Bas in Gennep. Het gaat weer goed met Max! Hij is bijna weer de “oude” 😊 dankbare groet Anita"
A. van Wingerden
5/5
"Hele fijne dierenarts, heel geduldig en legt alles goed uit. Ook de assistente is altijd heel hulpvaardig. Deejay, Chaela en ik zijn er blij mee."
R. de Vos
5/5
"Ondanks het slechte nieuws wat we te horen kregen en het inslapen van onze hond afgelopen week, toch een heel goed gevoel gekregen bij deze praktijk. Die 5 sterren zijn meer dan verdiend. Ik zal deze praktijk dan ook zeker aanraden!"
P. Thijssen
5/5
Onze Teun kon meteen terecht de zelfde dag nog. Hij moest onder narcose. De behandeling werd goed en duidelijk uitgelegd. Namen ook rustig de tijd voor jouw en je huisdier. Allemaal er aardig ben erg tevreden. Met Teun gaat het gelukkig weer goed. Zou ze zeker aanraden!!!!
A. Franken
5/5
Betrokken, liefdevol en geduldig. Fantastisch snel en goed geholpen toen we met een flink zieke hond hulp vroegen. We konden meteen terecht en werden adequaat geholpen.
J. Witkamp
5/5
Mijn hond is goed opgevangen voor en na de operatie de uitleg die ik erbij kreeg was ook goed.
M. Van Bovenkamp
Beoordeel ons op Google