Van loopsheid tot geboorte
Progesteron:
Vanaf 7 dagen na de start van de loopsheid kunt u bij ons een progesterontest laten doen. Hierbij wordt wat bloed afgenomen en wordt er gekeken of het juiste moment van dekken al is aangebroken. De uitslag heeft u meestal al binnen een uur.
Tijdens de dracht:
Na een succesvolle dekking wordt de teef drachtig van 1 tot soms wel 15 pups. Vaak hebben grotere honden grotere nesten dan kleine hondenrassen. Een teef is gemiddeld 64 dagen drachtig, maar er bestaat een grote spreiding. De dracht duurt normaliter tussen de 57-69 dagen. Vaak bevalt een hond wat eerder bij een groot nest.
In het begin is de dracht uitwendig nog niet goed zichtbaar. Naarmate de dracht vordert neemt de buikomvang toe. Natuurlijk hangt dit ook sterk af van het aantal pups dat de hond bij zich draagt. De melkklieren van de teef worden groter en vlak voor de bevalling kan er al melkproductie plaats vinden. De bevalling zelf is een sterke stimulus voor de melkklieren om melk te gaan. Een teef heeft normaliter 10 tepels, soms minder. Dit betekent echter niet dat een teef altijd voldoende melk produceert om 10 pups te voeden.
Van een eicel tot pup:
Week 1 (0 tot 7 dagen):
De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt. De baarmoeder van de hond bestaat uit twee lange gekronkelde buizen die baarmoederhoorns worden genoemd en uit een gemeenschappelijk stuk met een gemeenschappelijke uitgang naar de schede.
De bevruchte eicellen verplaatsen zich naar de baarmoederhals en migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns.
Week 2 (8 tot 14 dagen):
Het embryo gaat nu de baarmoeder binnen.
In deze week hechten de embryo’s zich aan de baarmoederwand vast. Natuurlijke chemicaliën zorgen ervoor dat de embryo’s gelijkmatig langs de twee baarmoederhoorns verdeeld worden zodat elke foetus gelijke kansen heeft. In deze periode delen de embryocellen zich op in de cellen die nodig zijn om een lichaam te vormen. Na twee weken is de foetus minuscuul maar hij heeft een hoofd, ruggengraat, stompjes voor de ledematen en een staartje. Hij wordt gevoed door de dooierzak en is in deze fase erg kwetsbaar.
Week 3 (15 tot 21 dagen):
Ongeveer rond de 20e dag kan de hond zich misselijk voelen en niet eten als gevolg van de hormonen en spanning in de baarmoeder.
Week 4 (22 tot 28 dagen):
Ontwikkeling van de ogen en de rugwervels. Het hoofdje krijgt vorm.
De foetus groeit nu van 5-10 mm tot 14-15 mm. Aan het eind van deze week zijn de embryo’s zo groot als walnoten. De ontwikkeling van de organen is begonnen. Aan het eind van deze week gaan de melkklieren van de teef zich ontwikkelen. Een buikje krijgt de teef nog niet – dat begint pas in de tweede helft van de dracht. Vanaf 28 dagen kunt u op de praktijk een echo laten maken, om vast te stellen of de teef inderdaad drachtig is. Hierbij kunnen foto’s en filmpjes worden gemaakt. De dierenarts kan dan een indicatie geven over hoeveel pups er te zien of verwachten zijn.
Week 5 (29 tot 35 dagen):
De foetus groeit nu van 18 mm naar 30 mm. De ontwikkeling van de organen loopt op zijn einde. De foetussen gaan nu meer op een pup lijken en tanden, snorharen, tenen en nagels zijn volop in ontwikkeling. Ook is het geslacht vanaf nu bepaald. De ogen die voorheen nog open waren sluiten zich nu en de huidskleur begint zich te ontwikkelen. Het gewicht van de teef gaat nu toenemen en de puppen gaan zich draaien.
Week 6 (36 tot 42 dagen):
Na zes weken heeft de foetus het uiterlijk van een miniatuur hondje. De foetus weegt nu ongeveer 6 gram en is 45 mm groot.
Huidskleur, haar, nagels en oogleden zijn te onderscheiden. Het skelet is zichtbaar op röntgenfoto’s en de schedel kan worden gevoeld. Vanaf dit moment tot aan de geboorte is groeien het enige wat de foetus doet. Hij is voor zijn voeding afhankelijk van de placenta en zijn longen zijn nog niet klaar om zuurstof op te nemen.
Week 7 (43 tot 49 dagen):
In deze week begint het skelet van de foetus steviger te worden en is het skelet vanaf ongeveer 45 dagen te zien op röntgenfoto’s. Aan het einde van deze week kun je voor het eerst de pups voelen bewegen. De haren op de buik van de teef beginnen uit te vallen zodat de pups als ze zijn geboren goed kunnen drinken.
Week 8 (50 tot 56 dagen):
Er is niet veel nieuws te melden deze week. Groeien, groeien en nog eens groeien is wat de pups doen. Door de groei van de pups ontstaat er steeds meer plaatsgebrek in de buik van de teef waardoor de maag in verdrukking kan komen waardoor de teef wat minder eetlust kan hebben. De beweging van de pups zijn nu goed voelbaar.
Tijdens rustpauzes van de moeder kan men de pups voelen bewegen. Vanaf dag 57/58 kunnen de pups zonder problemen ter wereld komen.
Week 9 (57 tot 63 dagen):
Dit is de laatste week van de dracht en is behoorlijk zwaar voor de teef. Vanaf dag 57/58 kunnen ze worden geboren zonder problemen. Hiernaast een foto van een foetus van 60 dagen oud.
Nieuwe wet- en regelgeving voor het krijgen van een nestje met puppy’s
Vanaf 1 november 2021 gelden er nieuwe regels voor de registratie en het fokken van pups. Deze regels gelden zowel voor houders die regelmatig pups fokken als voor de mensen die incidenteel een nestje met pups krijgen. Het doel van deze vernieuwde regelgeving is het voorkomen en tegengaan van de illegale hondenhandel en vervalsingen van hondenpaspoorten.
In het nieuwe identificatie en registratie systeem (I en R) hond worden fokkers, importeurs, dierenartsen en chippers geregistreerd. Zo wordt duidelijk waar de hond vandaan komt en van wie de hond de chip en het paspoort kreeg. De bestaande registratieplicht voor bedrijfsmatige houders van huisdieren blijft bestaan.
Wat er veranderd is, is het volgende:
Als u een eenmalig of vaker een nestje krijgt of een hond uit het buitenland haalt moet u een Uniek Bedrijfsnummer aanvragen (UBN). Deze aanvraag is verkrijgbaar via de site van de RVO. Het UBN is nodig als u de pups wilt laten chippen (verplicht) en een EU-paspoort (verplicht) wilt aanvragen. De dierenarts registreert de gegevens van de hond en de aanvraag van een EU-dierenpaspoort wordt verplicht voor alle honden.
Meer informatie over dit onderwerp en de aanvraag voor een UBN kunt u vinden op de onderstaande link:
Vaccineren en chippen:
Op onze praktijk kunt u uw nestje jonge pups of kittens laten chippen en vaccineren. Dit gaat altijd op afspraak en wordt telefonisch ingepland.
Bij grotere nesten pups, bieden wij ook de mogelijkheid om eventueel aan huis te komen. Uw dier wordt dan voorzien van een paspoort, enting en chip ( mits deze niet door het raad van beheer is geplaatst).